Вие сте тук: Начало Еко пътеки Екопътека "Бяла река"

Екопътека "Бяла река"

Екопътека "Бяла река" се намира на територията на Национален парк Централен Балкан, северозападно от гр.Калофер.
Екопътека "Бяла река" е в два варианта: по-дълъг и по-къс. Започва от тъй-наречения бивак Бяла река. За да стигнете до него, просто трябва да хванете алфалтирания път отдясно на Калоферския манастир. Може да стигнете и с кола до там. Оттук има и пътечка, която води и до х.Рай. Предполагам, че излиза на поляната под Параджика и оттам се хваща добре познатата пътека за хижата. Дългият вариант от началната до крайната точка на екопътеката се изминава за около 1 час. Буйната река се пресича на няклко места – 5 или шест чрез дървени мостчета. Постарали са се да прекарат пътеката и мостчетата през най-красивите и диви места. Когато застанете на едно от тези мостчета, точно над реката, ще разберете защо тя е наречена "Бяла река". Да чуете само какъв звък издава буйната река, пораждащ страхопочитание. Навсякъде са направени табла с информация за растенията и животните срещащи се в Джендема. Има естествено и беседки за отдих. Именно с такава завършва екопътеката. А и с един опънат кабел казващ, че приятната разходка свършва до тук. Който иска да се полюбува отново на красотата може да се върне по обратният път. А който иска да се върне по-бързо може да поеме по пътечката в дясно, която за около 20 минути ще го изведе до началната отправна точка. Но ние не се задоволихме с толкова. От другата страна на опънатия кабел се вижда едва забележима пътечка. Който е любопитен да види докъде води тя може спокойно да продължи. Тя свърша до едно поточе спускащо се от високото. Там някъде се е образувало страхотно красиво водопадче. Малко, но красиво. За да се види трябва да тръгнете по стичащата се вода нагоре срещу нея.
На може да се мине по по-късия вариант на екопътеката. Не може да се сравнява с предният, но сравнително бързо ви извежда в началната точка. Време е за бира... с кебапи... някои обърнаха и по две бири...с кюфтета...:-).
Тук може да се наеме всичко, което ви е необходимо за бивакуване на открито: палатка с обурудване, скара, дървени въглища и какво ли още не. Цените са приятни, хората които ги предлагат също. Ако изберете да почивате тук, няма да сбъркате. Страшно е красиво и диво. Направи ми впечатление, че природата е чиста, дори по екопътеката нямаше захвърлени боклуци, може би защото това място все още не е широко известно. И навсякъде е зеленина – да не повярваш, че са нарекли това място Джендем.

Съседни туристически обекти:
- бивак Бяла река - 0.10ч.
- Калоферски манастир/мъжки/ - 0.30ч.
- Калоферски манастир/женски/ - 1.30ч.
  
Спални места
Address
Телефон
E-mail
Надморска височина (метри)
GPS Северна ширина (градуси)
GPS Източна дължина (градуси)

Коментари (15)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 23 Jun 2013 11:05 PM
НЕ ходете с кола до тази пътека,жалкото подобие на път ще ви развали настроението.Мързеливите монаси вместо да вземат да постегнат пътя по някакъв начин,кибичат по сянките и гледат тъпо.Типично по български никакво отношение към туристите дошли да разгледат и оставят по някой лев в манастирчето,А за парите от винетките незнам...

Архивен коментар.

Анонимен посетител 07 Jul 2013 11:52 PM
 Че вие туристи ли сте ?
 Писна ми от разни глезли и глезлювци в тия планини !
 Хем искате цени за хижи хем пък искате за тия цени условия като в 5 звезден хотел !
Как да стане ? А относно пътя,ми нали повече от вас дето мрънкате както в този форум така също и по мн. други туристически форуми искате чиста и девствена природа,сиреч без каквито и да е МПС та дори и велосипедите ви пречат ?
 То точно такива като вас дето се държат у фустите на маиките си защото са мамини дечица,те развалят всичко красиво в планината ! Ми не ходете в планината бе хора,ходете по асфалтовите алей на курортите-да ма там ще трябва да си плащате и то добре !!!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 10 Aug 2013 11:09 PM
Туристи сме,след като си оставяме колата в калофер и вървим пеш до екопътекъта или до Ботев явно сме.Просто искам да предпазя тези които мислят да се качват до екопътеката с кола ,че това е жалко подобие на път и не си струва да си трошат колите,като могат много по лесно да стигнат пеш.Мисля,че съм ясен и полезен за туристите

Архивен коментар.

Анонимен посетител 20 Aug 2013 08:30 PM
По наречената еко-пътека е доста замърсено.Кошовете за боклук са препълнени и около тях страшна гледка.Същото е и на Паниците

Архивен коментар.

Анонимен посетител 29 Apr 2015 12:18 AM
Ти пък защо си мислиш , че непременно трябва да идеш с кола?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 17 Jul 2015 09:31 AM
Много красиво място, прекрасна природа и наистина е чисто по екопътеката. Паниците е прохладно място за почивка. Заслужава си човек да се откъсне от големия град и да се отдаде на почивка на това райско кътче!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 Sep 2015 01:46 PM
И аз там бях ! Наистина мястото е невероятно !!! До манастира е около 4 километра път, от който първата половина е доста зле, но се минава бавно с колата.Иначе ако трябва да се върви и този път е убийствено - повярвайте ми.Който не е ходил да не се колебае - заслужава си !

Архивен коментар.

Анонимен посетител 08 Jul 2016 07:02 AM
Здравейте, дали някой разполага с актуален телефон на бивак Бяла река?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 Jul 2016 07:06 PM

Архивен коментар.

Анонимен посетител 19 Aug 2016 11:14 AM
Да попитам, дали става за веломаршрут, удобно ли е да се карат колела?
Благодаря :)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 05 Sep 2017 03:25 PM
Бихте ли ми казали дали е стръмна пътеката и дали е подходяща за малки деца?

Архивен коментар.

Анонимен посетител 21 May 2018 10:48 AM
Здравейте! Вчера ходихме на разходка до там и мястото е наистина страхотно! Беше точно след дъжд и беше удивително красиво! Силно препоръчвам! Сложете си подходящи дрехи и обувки. Ние малко подценихме пътеката и не ни беше удобно, на места е тесничка и доста стръмна. Пътя е от Калофер до манастира е ПОТРЕСАВАЩ! На практика го няма! Даже е добре да се промени описанието горе за Еко пътеката, за да не се залъгват хората. Колата ми е ниска и щях да получа микро инфаркт по пътя. :D Зарязах я сравнително в началото на пътя и до манастира стигнахме пеша. Ако сте с по-висока кола и карате бавно или не ви пука грам за нея, мисля, че няма да имате такива проблеми, но все пак обмислете добре с какъв автомобил тръгвате, ако не ви се върши пеша излишно. В края на краищата гледката си заслужаваше безспорно! Успех! ;)

Архивен коментар.

Анонимен посетител 02 Jun 2018 08:47 AM
Благодарности!

Архивен коментар.

Анонимен посетител 09 May 2020 05:48 PM
Мястото е спиращо дъха! Уникално красиво, свеж въздух. Заслужава си със сигурност посещението.
На първо място се облечете добре с удобни обувки и спортен екип, пътеката е стръмна на места, но при внимателно ходене няма проблеми. Минават се 5/6 мостчета над реката, които са добре обезопасени, но края на екопътеката приключва на върха на планината и е много стръмно, ние се отказахме, защото ни хвана страха, но и това че стигнахме до там е постижение ☺️
Съветвам всички желаещи, които са с автомобил да го оставят възможно най-рано по пътя, защото е ужасен, бяхме с лека кола и направо ми се ревеше и се молех да не спукам гърнето някъде.. следващия път я оставяме в началото на пътя и от там пеша 🖐🏻🖐🏻
Заслужава си наистина, прекрасно преживяване, красива пътека.
Анонимен посетител 29 Jun 2023 12:43 PM
Не работи
Най-новото
xижа Момина поляна
Facebook Like Box